Om mig

Linda Mathiasson

Föreläsare & Coach

Linda använder sina erfarenheter till att hjälpa andra

 

"I början förstod jag inte ens vad det var jag var utsatt för eller vad som hände, bara att det kändes konstigt och att jag hade en klump i magen." Så beskriver Linda Mathiasson, 41, sin upplevelse av den mobbning hon var utsatt för under många år i arbetslivet. Nu vill hon använda sina erfarenheter till att hjälpa andra.

 

Varje dag under 13 års tid vaknade Linda nästan varje natt av mardrömmar där hon var jagad, fasthållen eller sprang omkring för att lösa (o)möjliga uppgifter. Och varje dag tvingade hon sig upp på morgonen för att gå till jobbet, ofta med en klump i magen.

 

När Linda kom till arbetsplatsen som ung, i stort sett direkt efter gymnasiet, så var hon redan "trasig" inuti efter en lång och plågsam skolgång. "Jag var mobbad och utanför från 3:e klass till gymnasiet och jag vågade aldrig berätta för någon. Inte heller var det någon som såg", berätta Linda tystlåtet, tittar ner och rycker lite lätt på axlarna.

 

Det tog flera år innan hon förstod att det var mobbning som hon var utsatt för på jobbet, för vuxna mobbar väl inte? Det var främst blickar, tystnad när hon gick förbi och att det letades fel i allt hon gjorde. Alla subtila händelser och svåra att ta på, vilket är vanligt när det gäller vuxenmobbning. Något som Linda tror spelar roll för att det tar tid att förstå vad som händer och vad det är man utsätts för.

 

När hon väl förstod att det var mobbning och accepterat att det var så, och efter ett visst stöd från vården genom sjukskrivning och kombinerade studier för att läsa in, och upp gymnasiekompetens. Redan efter några år ville hon göra något annat men orkade inte släppa taget och kombinerade länge jobb med studier. Hur hon orkade, det förstår hon inte idag. Idag studerar hon på socionomprogrammet och engagerar sig i mobbningsfrågan, i en egenstartad organisation - Steg för steg, för en bra psykosocial miljö. Målet är en heltäckande mobbningslagstiftning eller att mobbning kriminaliseras och blir det brott som det faktiskt är.

 

Linda använder sina tidiga erfarenheter till att påverka samhället och hjälpa andra som utsätts för mobbning, oavsett var mobbningen sker - om det är i skolan, på jobbet eller på nätet. Hon har också skrivit ett manus utifrån sin egen mobbning och vad man själv kan göra för att ta sig tillbaka, som nu är skickat till förlag för att se hur det håller.

 

Hon är en synnerligen aktiv kvinna med många järn i elden, men med ärr i själen, ärr som ännu inte fullt ut är bearbetade - framförallt det jobbrelaterade - men det lägger hon åt sidan och skjuter undan i sitt engagemang, där hon vågar vara sig själv. Linda jobbar än idag med sig själv med utomstående stöd, för att lära sig att leva med en ärrad själ.

 

 

Linda Mathiasson